Mare Santo
Mare Santo je malé soukromé vinařství s dědictvím a tradicí nacházející se ve slovinské vinařské oblasti Goriška Brda. Hrozny Mare Santo dozrávají na vysoce kvalitní půdě na zelených kopcích Goriška Brda, kde se mísí teplý
středomořský vzduch a studený alpský vítr. Ten hrozny hladí a šlehá, čímž víno získává svou výraznou chuť.
Vinařství proslulo zejména výrobou šumivého vína, které je unikátní díky technice zrání 20 m pod hladinou moře. Proč moře? Kde se tato myšlenka vzala? Jeho autorem je uznávaný slovinský vinař Igor Tomažič, vášnivý muž oddaný
dokonalosti, který čerpal ze starých slovinských zvyků. V minulosti se vína na vinicích vždy chladila v potocích, protože nebyly ledničky. Často se stávalo, že se tam do jara nebo příští sezóny zapomněla láhev. Za tu dobu se
zapomenuté víno změnilo a místní velmi ocenili jeho vytříbenou chuť. Tomažič udělal krok dál. Začal ponořovat lahve do nedalekého Jaderského moře.
Mare Santo Brut 2019
(bílé)
ODRŮDA
50 % Chardonnay a 50 % Rebula (Ribolla)
ZRÁNÍ
1 rok ve skleněných kádích, poté se ponoří na 1 rok 20 m pod hladinu moře.
ANALÝZA
Alkohol: 11,5 %; Celková kyselost: 7,2 g/l; pH: 2,95; Zbytkový cukr: Extra dry
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Světle žlutá barva se zelenými odlesky. Aroma od cedru po zelená jablka s nádechem mořských plodů.
Chuť je elegantní, svěží a minerální.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 5-7 °C. Hodí se jako osvěžující aperitiv, vynikající k hovězímu carpacciu, rybám, těstovinám a mořským plodům, zejména ústřicím. Doba uchování 3 roky a více.
Mare Santo Cuvée Prestige 2021
(bílé)
ODRŮDA
50 % Chardonnay a 50 % Rebula (Ribolla)
ZRÁNÍ
1 rok ve skleněných kádích, poté se ponoří na 1 rok 20 m pod hladinu moře.
ANALÝZA
Alkohol: 11,5 %; Celková kyselost: 7,2 g/l; pH: 2,95; Zbytkový cukr: Extra dry
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Světle žlutá barva se zelenými odlesky. Aroma od cedru po zelená jablka. Chuť je elegantní, saténová a minerální.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 5-7 °C. Hodí se jako osvěžující aperitiv, vynikající k hovězímu carpacciu, rybám, těstovinám a mořským plodům, zejména ústřicím. Doba uchování 3 roky a více.
Mare Santo Rosé 2021
(růžové)
ZRÁNÍ
1 rok ve skleněných kádích, poté se ponoří na 1 rok 20 m pod hladinu moře.
ANALÝZA
12 %; Celková kyselost: 7,42 g/l; pH: 2,97; Zbytkový cukr: Brut
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Jemně růžová barva s fialovými odlesky. Vůně po lesních plodech, třešních a malinách. Rozvíjí se s příjemným pocitem svěžesti a končí chutí sladkých mandlí a rybízu. Víno je elegantní, saténové a minerální.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 5-7 °C. Hodí se jako osvěžující aperitiv, vynikající k hovězímu carpacciu, rybám, těstovinám a mořským plodům, zejména ústřicím. Doba uchování 3 roky a více.
Mare Santo Cuvée Prestige 2021
Limitovaná edice (bílé)
ODRŮDA
50 % Chardonnay a 50 % Rebula (Ribolla)
ZRÁNÍ
1 rok ve skleněných kádích, poté se ponoří na 1,5 roku 20 m pod hladinu moře.
ANALÝZA
Alkohol: 11,5 %; Celková kyselost: 7,2 g/l; pH: 2,95; Zbytkový cukr: Extra dry
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Světle žlutá barva se zelenými odlesky. Aroma od cedru po zelená jablka. Chuť je elegantní, saténová a minerální. Tato edice je jedinečná z důvodu delší doby zrání v moři, které vínu dodává intenzivnější chuť.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 5-7 °C. Hodí se jako osvěžující aperitiv, vynikající k hovězímu carpacciu, rybám, těstovinám a mořským plodům, zejména ústřicím. Doba uchování 3 roky a více.
Mare Santo Rosé 2021
Limitovaná edice (růžové)
ZRÁNÍ
1 rok ve skleněných kádích, poté se ponoří na 1,5 roku 20 m pod hladinu moře.
ANALÝZA
Alkohol: 12 %; Celková kyselost: 7,42 g/l; pH: 2,97; Zbytkový cukr: Brut
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Jemně růžová barva s fialovými odlesky. Vůně po lesních plodech, třešních a malinách. Rozvíjí se s příjemným pocitem svěžesti a končí chutí sladkých mandlí a rybízu. Víno je elegantní, saténové a minerální. Tato edice
je jedinečná z důvodu delší doby zrání v moři, které vínu dodává intenzivnější chuť.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 5-7 °C. Hodí se jako osvěžující aperitiv, vynikající k hovězímu carpacciu, rybám, těstovinám a mořským plodům, zejména ústřicím. Doba uchování 3 roky a více.
Mare Santo Brut 2018 Metodo Classico
(bílé)
Kromě vín, která zrají pod hladinou moře, je možné od nich ochutnat i šumivá vína, která se vyrábí druhotným kvašením (tzv. metodo classico). Oproti vínům z moře můžete pozorovat jemnější perlení a chuť.
ODRŮDA
50 % Chardonnay a 50 % Rebula (Ribolla)
ZRÁNÍ
1 rok ve skleněných kádích, poté 1 rok v láhvi.
ANALÝZA
Alkohol: 12,5 %; Zbytkový cukr: Brut
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Světle žlutá barva se zelenými odlesky. Aroma bílých broskví, citrusů a bílých květů. Chuť je elegantní, saténová a minerální, tóny zeleného jablka.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 5-7 °C. Hodí se jako osvěžující aperitiv, vynikající k předkrmům, rybám nebo těstovinám. K běžné spotřebě, není určeno k archivaci.
Mare Santo Rosé 2018 Metodo Classico
(růžové)
Kromě vín, která zrají pod hladinou moře, je možné od nich ochutnat i šumivá vína, která se vyrábí druhotným kvašením (tzv. metodo classico). Oproti vínům z moře můžete pozorovat jemnější perlení a chuť.
ZRÁNÍ
1 rok ve skleněných kádích, poté 1 rok v láhvi.
ANALÝZA
Alkohol: 12,5 %; Zbytkový cukr: Brut
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Jemně růžová barva s fialovými odlesky. Ve vůni je cítit především třešňový kompot a maliny. Víno je v chuti elegantní, krémové a minerální s nádechem třešní a jahod.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 5-7 °C. Hodí se jako osvěžující aperitiv, vynikající k předkrmům, rybám nebo dezertům. K běžné spotřebě, není určeno k archivaci.
Mare Santo Belo Cuvée 2021
(bílé)
Mare Santo umí překvapit nejen v šumivých vínech, ale i v tichých a je možné od nich ochutnat skvělé lehké bílé víno, které je ideální pro všechny příležitosti.
ODRŮDA
50 % Chardonnay, 40 % Sauvignon, 10 % Rebula (Ribolla)
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Slámově žlutá až medová barva. Ve vůni jsou cítit bílé broskve, ananas a jiné exotické ovoce. Víno je v chuti minerální s čerstvou kyselinkou. Jsou cítit tóny ananasu, medu a mandlí.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 5-7 °C. Hodí se k předkrmům, rybám, těstovinám. K běžné spotřebě, není určeno k archivaci.
Prima Domus Wines
Prima Domus je projekt dvou italských enologů Emanuele Trono a Stefano Quaglierini, který vznikl v roce 2020 po dlouholetých ochutnávkách a návštěvách vinařských oblastí, během kterých se Emanuele a Stefano zároveň věnovali
popularizaci vinařského odvětví. O svém novém projektu říkají:
“Projekt Prima Domus je pro nás novou výzvou. Chceme do vína promítnout vše, co nás po celé ty roky inspirovalo. Bude to jiná cesta, než jakou jsme se vydávali dosud, ale po malých krůčcích chceme tento projekt rozvíjet a
umožnit co největšímu počtu lidí ochutnat a zažít to, jak přemýšlíme o víně.”
Víno Virtus (v překladu ctnost) ztělesňuje svěžest, bezprostřednost a eleganci.
ODRŮDA
80 % Sangiovese, 15 % Merlot a 5% Cabernet Sauvignon
SKLIZEŇ
Ruční sběr. Hrozny se sklízejí odděleně.
ZRÁNÍ
Sangiovese zraje 18 měsíců ve velkých dubových sudech, Merlot A Cabernet Sauvignon 12 měsíců v barikových sudech (Quintessence a Baron středně pražené)
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Jasně rubínově červená barva. Vůně zaujme velkou komplexností: tóny červeného ovoce, jahod a granátového jablka, lehké vanilkové nuance činí vůni přesvědčivou a uspokojivou. V ústech je víno elegantní, dokonale
vyvážené, svěžest je dokonale integrována s hedvábnou tříslovinou, která přináší intenzivní a bohaté vjemy. Závěr je dlouhý, vytrvalý a uspokojivý.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 12,5 °C. Hodí k předkrmům, vynikající k hovězímu masu, těstovinám s hovězím ragú. Doba uchování 3 roky a více.
Onirico 2023 IGT
(červené)
Onirico je unikátní víno skládající se z odrůd Sangiovese a starobylé toskánské odrůdy Ciliegiolo. Obě pochází z 10 let staré vinné révy vysazené v nadmořské výšce 320 m nedaleko Sieny. Vzniklo víno s krásnou aromatickou
vůní a svěží chutí, které se hodí k jakékoliv příležitosti. Etiketa pokračuje v tematice božstev, tentokrát představuje boha snů Morfea z řecké a římské mytologie, který symbolizuje schopnost plnit si své sny, což je
myšlenka, kterou se Emanuele a Stefano ve svém projektu Prima Domus vždy řídí.
ODRŮDA
90 % Sangiovese, 10 % Ciliegiolo
SKLIZEŇ
Ruční sběr v 2. týdnu v září.
ZRÁNÍ
V nerezové oceli s krátkou dobou macerace – 10 dní.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Má zářivě rubínovou barvu. Ve vůni se otevírá živou vůní třešní a krvavého pomeranče doprovázenou tóny fialek a divoké růže. V chuti překvapí svou svěžestí, příjemnou tříslovinou a v kombinaci s lehkou pitelností
vybízí k druhému doušku.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Podávat při 12 °C. Víno je univerzální pro kombinaci s předkrmy nebo aromatickými těstovinovými pokrmy.
Arizcuren
Architekt, který se zamiloval do vína, Javier Arizcuren, úspěšně dokázal skloubit své hlavní zaměstnání s vlastním osobním vinařským projektem, čímž přispěl ke zvýšení povědomí o velkém potenciálu kvality Rioja Oriental.
Arizcuren sídlí ve svém rodném městě Quel, vesnici s dlouhou vinařskou tradicí, která se nachází v údolí Cidacos, 40 minut jízdy od Logroña. V roce 2011 převzal od rodiny 16 hektarů vinic a začal si uvědomovat potenciál a
jedinečné vlastnosti této oblasti s pozemky, které se tyčí na svazích hory Yerga. Pod značkou Arizcuren jsou lahvovány pouze ty nejkvalitnější hrozny.
Apuntes N.º 1 Rosado 2022 DOC Rioja
(růžové)
Apuntes je nejnovější počin vinařství Arizcuren. Jedná se o kolekce experimentálních vín, ve kterých toto vinařství popouští uzdu své kreativitě. Vznikají spontánně a nepředvídatelně během sklizně. Pracuje se s volností,
která pramení z vědomí, že nebudou součástí katalogu vinařství a že budou neopakovatelná. Jedno víno, jeden ročník.
ODRŮDA
70 % Garnacha a 30 % Mazuelo
VINAŘSTVÍ
Ekologické v procesu certifikace
SKLIZEŇ
Ruční sběr v 11 kg bednách.
ZRÁNÍ
3 roky ve francouzských dubových barelech
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Tóny umami, granátového jablka, lesních jahod a pikantní třísloviny tabákových listů.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Doba uchování 5 let.
Solomazuelo 2018 DOC Rioja
(červené)
V roce 2011 se Javier Arizcuren rozhodl vsadit na jednu z historických odrůd Riojy: Mazuelo. Zmíněný hrozen, navzdory jeho obrovským přednostem (kyselost, barva, třísloviny atd.) je v regionu zřídkakdy vinifikován, protože
je mnohem snazší jej použít k zakulacení směsí. Javier se však rozhodl ukázat tuto odrůdu ve své podstatě, pod taktovkou divokých kvasinek a s přispěním velkoobjemových sudů vytvořil víno, kterým se může pyšnit jen málokdo.
ODRŮDA
100 % Mazuelo (Carignan)
VINAŘSTVÍ
Ekologické v procesu certifikace
SKLIZEŇ
Ruční sběr v 11 kg bednách.
ZRÁNÍ
V 500 litrových nových (15 %) a použitých francouzských dubových sudech. Zrání 12 měsíců ve stejných sudech a následné zrání 12 měsíců v betonovém tanku.
LAHVOVÁNÍ
4000–4500 lahví
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
V chuti intenzivní, strukturované. Černé švestky, kakao, balzamiko.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Doba uchování 10 let.
Solomazuelo Ánfora 2022 DOC Rioja
(červené)
Vína zrající v amforách jsou nejčistším projevem odrůdy. V tomto případě Mazuelo, které je součástí historie vín z oblasti Rioja, jimž dodává svěžest a dlouhověkost. Obtížně se pěstuje, plocha, na které se pěstuje, se rok od
roku zmenšuje. Solomazuelo se snaží ukázat přednosti této odrůdy v klimatických podmínkách a půdách pohoří Sierra de Yerga a vrátit jí tak její původní význam.
ODRŮDA
100 % Mazuelo (Carignan)
VINAŘSTVÍ
Ekologické v procesu certifikace
SKLIZEŇ
Ruční sběr v 11 kg bednách. Výběr z hroznů. Průměrný výnos 4 500 kg/ha
ZRÁNÍ
V otevřených nerezových tancích. Macerace za studena po dobu 2-4 dnů a kvašení po dobu 10-12 dnů s každodenním přešlapováním a téměř žádným přečerpáváním. Malolaktické kvašení a zrání po dobu 8 měsíců v hliněných
amforách bez podšívky.
ANALÝZA
Alkohol: 13,5 %; Kyselost: 4,65 g/l; pH: 3,65; SO2: 55 mg/l
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Ovocná vůně černé švestky a červeného rybízu na lehce zemitém základu z amfory.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k steakovému masu, těstovinám a pizze. Doba uchování 5 let.
Solomazuelo Natural 2019 DOC Rioja
(červené)
Mazuelo je součástí historie vín v oblasti Rioja. S tímto vínem bez siřičitanů se vinařství Arizcuren snaží ukázat výhody této odrůdy v klimatu a půdách Sierra de Yerga a tímto způsobem obnovit význam, který měla v této zemi
po staletí.
Vinná réva se pěstuje na hlinitopísčitých půdách v oblastech La Cantera a El Arenal v nadmořských výškách 530 a 600 m.
ODRŮDA
100 % Mazuelo (Carignan)
VINAŘSTVÍ
Organické v procesu certifikace
SKLIZEŇ
Ruční sběr v 11 kg bednách. Výběr z hroznů. Průměrný výnos 4 500 kg/ha
ZRÁNÍ
Předfermentační macerace moštu. Fermentace výběrovými kvasinkami bez siřičitanů. Krátká postfermentační macerace 2-3 dny. Jablečno-mléčné kvašení v demi-muid barelech o objemu 600 litrů. Zraje 16 měsíců ve stejném sudu
bez stáčení.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Tříslovina a nízké pH vína ho udrží svěží a koncentrované. V chuti je cítit černá švestka a divoké bylinky, struktura je jemná a hladká.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k steakovému masu a předkrmům. Doba uchování 5 let.
Dona Berta
V Quinta do Carrenho ve Freixo de Numão ve vinařské oblasti Douro patnáct hektarů vinic plní sen několika generacím. Právě tam inženýr Hernâni Verdelho obnovil spoustu starých a vzácných odrůd révy a proměnil je v komplexní
vína s nadčasovým charakterem.
Přibližně před 30 lety, poté, co Hernâni Verdelho cestoval po světě za obchodními příležitostmi, se vrátil na rodinné panství na slunném svahu v oblasti Douro, aby navázal na jedinečnou vinařskou tradici.
Nabitý energií a sladkými vzpomínkami z mládí obnovil staré vinné révy a vysadil nové na středně vysokých svazích s chráněnou břidlicovou půdou a vynikajícím slunečním zářením.
Reserva Branco Rabigato 2022 DOC
(bílé)
Víno Reserva Branco Rabigato začal pěstovat podle zásady nechat vyniknout charakteru odrůdy Rabigato, které se v Douro velmi daří, ale z hlediska enologické hodnoty je neznámá. Jedná se o jednu z nejlepších portugalských
bílých odrůd.
ZRÁNÍ
Kvašení probíhá za kontroly teploty, která se po 6 hodinách ustálí na 16 stupňů pomocí studené vody ze studny, která pomalu prosakuje stěnami malých nerezových kádí. Po ukončení činnosti kvasinek se přistoupí k prvnímu
stočení, po němž následuje stloukání jemných kalů, aby se zlepšila struktura a komplexnost vína. Bylo využito minimální množství oxidu siřičitého, které je nutné k zabránění oxidace. Lahvování proběhlo v průběhu května
po lehké filtraci. Víno nebylo ošetřeno proti chladu, a tak se v průběhu času mohla vytvořit mírná sraženina, která nijak neovlivňuje chuť a kvalitu vína.
ANALÝZA
Alkohol: 13,5 %; Kyselost: 5 g/l; pH: 3,28
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Má citronovou barvu, vůně je jemná s minerálními tóny, které odhalují nezaměnitelný charakter odrůdy Rabigato. V ústech překvapí příjemnou kyselinkou a krémovou strukturou.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k rybám, vyzrálým sýrům a mořským plodům. Vhodné pro archivaci.
Reserva Tinto 2017 DOC
(červené)
Toto víno je založeno na tradičních odrůdách regionu Horní Douro, konkrétně Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinto Cão a Touriga Franca, pěstované ve vysoko položených vinicích, které zajišťují postupné
dozrávání a vyvážené a aromatické hrozny. Rok 2017 byl velmi příznivý rok v regionu Douro (považovaný IVDP za Vintage), což umožnilo perfektní dozrání hroznů a výsledkem byla výroba nesmírně atraktivního vína s velkým
archivním potenciálem.
ODRŮDA
Touriga Nacional | Touriga Franca | Tinta Roriz | Tinta Barroca | Tinto Cão
ZRÁNÍ
Kvašení probíhá při teplotě 28 – 30 stupních s pravidelným použitím provzdušňovacího čerpadla. Po jablečno-mléčném kvašení byla část vína ponechána přibližně 1 rok v dřevěných sudech, zatímco zbytek byl ponechán v
nerezových kádích až po přípravy konečné šarže. Příprava vína a lahvování se omezila na mírné čiření a filtraci. Víno nebylo stabilizováno umělých chladem, což umožnilo jeho mírné vysrážení v průběhu času, které nemělo
žádný vliv na kvalitu vína.
ANALÝZA
Alkohol: 14 %; Kyselost: 5,3 g/l; pH: 3,85
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno má intenzivní rubínovou barvu, osobitou vůni zvýrazněnou tóny červeného ovoce a planých rostlin, které se prolínají s lehkým a výrazným dotekem jemného dubu. Jeho vyváženost a hladkost v ústech je překvapivá,
podtržená kyselinkou typickou pro toto terroir, která vínu dodává vynikající gastronomické vlastnosti.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k pokrmům s intenzivní chutí jako jsou grilované chobotnice v olivovém oleji, treska s kukuřičným chlebem, zajíc s bílými fazolemi nebo pečená kýta. Vhodné pro archivaci.
Reserva Tinto Cão 2018 DOC
(červené)
Koncepce tohoto vína je založena na vyjádření jedné z nejlepších portugalských odrůd - Tinto Cão v terroir Freixo de Numão, které se nachází v nadmořské výšce 400 – 600 m v regionu Douro, což je ideální pro postupné
dozrávání a pozdní sklizeň.
ZRÁNÍ
Kvašení probíhá v malých nerezových kádích při teplotě mezi 28 – 30 stupni. Po jablečno-mléčném kvašení bylo víno ponecháno 1 rok v dřevěných sudech a lahvování proběhlo přibližně 1 rok po sklizni. Víno bylo vyčištěno
a následně filtrováno. Víno nebylo stabilizováno umělých chladem, což umožnilo jeho mírné vysrážení v průběhu času, které nemělo žádný vliv na kvalitu vína.
ANALÝZA
Alkohol: 14,3 %; Kyselost: 5,2 g/l; pH: 3,82
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Vůně je zpočátku převážně ovocná, následují tóny zeleniny a výrazného dřeva, což vyústí v celkově jemnou hladkost. V ústech je snadné pochopit, proč má toto víno gastronomické vlastnosti, a to díky své kyselosti a
silnými, ale sofistikovanými tříslovinami.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Mladé ročníky se hodí k pokrmům s intenzivní chutí jako vepřová panenka, krkovice nebo smažená ryba. Starší ročníky mají komplexnější třísloviny, jsou kulaté a hodí se naopak spíše k pečenému jehněčímu nebo kůzlečímu
masu. Vhodné pro archivaci.
Curtimenta Reserva 2020 DOC
(bílé)
Vinař pokračuje v objevování kvality odrůdy Rabigato, která se řadí mezi jedny z nejlepších bílých odrůd Portugalska.
ZRÁNÍ
Drcení hroznů s úplným odlisťováním a bez použití siřičitanu, vzhledem k neznečištěnému stavu hroznů. Kvašení při teplotě přibližně 25 stupňů po dobu 8 dnů, jako by se jednalo o červené víno, s přečerpáváním a
provzdušněním 2x denně. Po kvašení a čiření část vína zrála 10 měsíců v dubových sudech. Lahvování proběhlo po lehkém zjemnění a lehké filtraci.
ANALÝZA
Alkohol: 12 %; Kyselost: 4,9 g/l; pH: 3,61
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno má slámově žlutou barvu a jiskrný vzhled. Vůně je jemná, překrývá se v ní vůně odrůdy hroznů a minerální nádech s efektem třísloviny, což umožňuje rozpoznat nezaměnitelný charakter odrůdy Rabigato. V ústech
překvapí svou svěžestí.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k rybám, mořským plodům a vyzrálým sýrům. Vhodné pro archivaci.
Juan Carlos Sancha
Vinařství Juan Carlos Sancha se nachází v městečku Baños de Río Tobía (Rioja Alta), v jedné z nejznámějších oblastí Španělska a rozkládá se na 5 hektarech půdy v nejchladnější zóně této vinařské oblasti. Vinařství provozuje
Juan Carlos Sancha, profesor enologie na univerzitě v La Rioja, který se specializuje na výrobu řemeslných ekologických vín.
Peña El Gato Natural 2021
(červené)
Víno Peña El Gato Natural pochází z 95leté vinné révy odrůdy Garnacha na vysokých jižních svazích a na terasách na půlhektarovém pozemku, který zdědil Juan Carlos Sancha po svém dědečkovi. Tato velmi zvláštní vinice, která
dává 2 850 kg hroznů z hektaru, má malou produkci, cca 2 000 lahví ročně.
SKLIZEŇ
Ruční sklizeň do 15 kg beden. Z těchto vinic se získává velmi nízká produkce přibližně 2500 kg hroznů na hektar.
ZRÁNÍ
Hrozny se naloží do 500 litrových sudů z francouzského dubu, v nichž procházejí alkoholovým kvašením a zráním. Víno zůstává v sudech s kvasnými kaly po dobu 11 měsíců. Po celou dobu výroby a zrání se do tohoto vína
nepřidává síra ani žádné jiné přísady.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Vyniká intenzivní namodralou barvou. Jeho ovocná vůně připomíná zralé černé ovoce. Má velmi komplexní strukturu chuti s hedvábnými a elegantními tříslovinami. Po nachlazení je v chuti cítit jahodový kompot. Má
vyváženou kyselost a dlouhou persistenci v ústech.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
K běžné spotřebě, není určeno k archivaci. Podávat lehce nachlazené.
Cerro La Isa Garnacha 2019
(červené)
Víno Cerro La Isa Garnacha pochází z jedinečné vinice vysazené v roce 1906 v oblasti Alto Najerilla. Vinice Goblet je vysazená na exponovaných svazích obrácených k jihu v nadmořské výšce 700 m na chudých, mělkých půdách s
výrazným jílovito-vápencovým charakterem, s vysokým obsahem železa. Jedná se o jednu z vinic s nejstrmějším svahem v La Rioja.
SKLIZEŇ
Ruční sklizeň do 15 kg beden obvykle v posledním říjnovém týdnu. Z těchto vinic se získává 2 500 kg hroznů na hektar.
ZRÁNÍ
Hrozny se naloží do 500 litrových sudů z francouzského dubu, v nichž procházejí alkoholovým kvašením a zráním. Víno zůstává v sudech s kvasnými kaly po dobu 18 měsíců.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Vyniká vysoce intenzivní fialovou barvou. Ve vůni jsou cítit tóny lékořice, vanilkového lusku a červených peckovin. Má velmi objemné a komplexně strukturované patro s hedvábnými a elegantními tříslovinami. Kyselost je
vyvážená s dlouhou persistenci v ústech.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Doba uchování 10 let. Podávat při teplotě 10 °C.
ENOVIN
Vinařství ENOVIN založili v roce 2022 dva mladí dlouholetí kamarádi, kteří se potkali na střední vinařské škole ve Valticích. Dále své znalosti o výrobě vína prohlubovali na Mendelově univerzitě, kde získali inženýrský titul
a kde následné pokračují v doktorském studiu vinohradnictví a vinařství.
Výrobě vína se věnují oba přibližně 10 let, ale už od mladých let jsou zapojeni do různých prací s tím spojených, jelikož pochází z vinařských rodin.
“Jméno našeho vinařství vzniklo vcelku prostě. ENO ze slova enologie – věda zabývající se výrobou vína. VIN – vinohrad. Původ a kvalita hroznů je prvotním předpokladem výroby vína vysoké kvality. Pouze se snoubením těchto
dvou oborů je možné vyrobit víno s přesahem. Vinohrad musíme obstarávat tak, abychom získali výbornou surovinu. Až poté se můžeme stát pouze pastýři vína a více než ovlivňovat jeho charakter, se starat o víno jako takové.”
Zaměřují se na výrobu hlavně bílých vín, avšak v menší míře i na vína červená typická pro tuto oblast. Jejich filozofie se zakládá na znalostech z dob minulých rozšířených o moderní poznatky. Zakládají si především na práci
s hrozny, protože věří, že kvalita se rodí ve vinici. Obhospodařují jedny z nejprestižnějších viničních tratí v mikulovské podoblasti v okolí obcí Perná a Novosedly. Dbají na odrůdovosti a zachování terroir. Proto využívají
metody vlastních zákvasů pro každé víno. Tato metoda spočívá ve využití vlastních kvasinek z jednotlivých vinohradů. Vždy týden před sběrem se nasbírá menší množství hroznů z daného vinohradu a dané trati. Hrozny se ručně
vymačkají a vylisovaný mošt spontánně rozkvasí. Po dosažení obj. alkoholu 5-9 % se rozkvašený mošt vlije do celého objemu potřebné šarže a tím celý objem bezpečně a rychle rozkvasí. A proč právě 5-9 %?
“V kvasícím moštu potřebujeme pouze ušlechtilý druh kvasinek, avšak na začátku kvašení je zde vysoké množství tzv. divokých kvasinek, které nám mohou způsobit různé choroby či přípachy a tím víno znehodnotit.
Životaschopnost těchto kvasinek je inhibována od 4 % alkoholu, poté v moštu zůstávají jen ušlechtilé kvasinky. Dále se k zachování terroir aplikuje u každého vína macerace hroznů při nízkých teplotách okolo 6-8 °C pomocí
suchého ledu. Délka je různá, nejčastěji od 24 do 48 hodin a slouží k tomu, aby se ze slupek dostalo co nejvíce barviv, aromatických látek a výživy. Dalším důležitým zásahem je dávkování oxidu siřičitého, na který je zde
kladen vysoký důraz spojený s citem a šetrností u výroby vín na hrubých či jemných kalech.”
Vína se dělí do dvou řad, ROBUST a AROMATICO
ROBUST – Velice plná vína dělaná výhradně na dřevěných francouzských sudech o objemu 225 l, na kterých i prokváší. Je zde aplikována práce s hrubými kaly bez použití oxidu siřičitého. Vína na sudu zrají 6-14
měsíců, poté se připraví na lahvování tak, že se stáčí do nerezových tanků a poprvé síří. Vznikají komplexní odrůdová vína, která jsou podpořena robustními tóny získaných ze sudů.
AROMATICO – Jemnější, avšak stále vína plnějšího rázu vyráběná v nerezových tancích. Tato vína zrají minimálně 6 měsíců na jemných kalech. Výsledkem je svěží víno s důrazem na aromatiku, které se díky své
výrobě hodí i k delší archivaci.
Chardonnay ROBUST 2022
(bílé)
ODRŮDA
Chardonnay ROBUST 2022
ZRÁNÍ
Hrozny byly ručně sbírány a proběhla zde 24hodinová macerace na slupkách. Mošt kvasil a víno zrálo na dubových francouzských sudech. Zakvašení proběhlo metodou vlastního zákvasu. Zrání probíhalo po dobu 12 měsíců na
hrubých kalech a po celou dobu bez přídavku oxidu siřičitého. Probíhala pouze nepravidelná battonage pro udržení vína v ideálním oxidoredukčním stavu.
ANALÝZA
Alkohol: 13,5 %; Zbytkový cukr: 1,7 g/l; Kyselost: 4,6 g/l
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Vzniklo víno, které má sytou zlatavou barvu. Je silně odrůdového charakteru. Ve vůni dominují tóny pečeného banánu, vanilky a toustu. V chuti je plné, elegantní a strukturované. Nalezneme jemný lískooříškový nádech,
který je doplněn o tóny zralého banánu a žlutého melounu. Výrazná krémovost a jemný dotek dřeva víno krásně prodlužuje a uzavírá.
Ryzlink vlašský ROBUST 2022
(bílé)
ODRŮDA
Ryzlink vlašský ROBUST 2022
ZRÁNÍ
Hrozny byly ručně sbírány a proběhla zde 48hodinová macerace na slupkách. Mošt kvasil a víno zrálo na dubových francouzských sudech. Zakvašení proběhlo metodou vlastního zákvasu. Zrání probíhalo 10 měsíců na hrubých
kalech a po celou dobu bez přídavku oxidu siřičitého. Víno obsahuje 8 % Ryzlinku vlašského roku 2023 pro svěžest a 2 % sladkého Ryzlinku vlašského 2022 (botrytický sběr) pro vyšší extrakt a lehký zbytkový cukr.
ANALÝZA
Alkohol: 12,5 %; Zbytkový cukr: 0,8 g/l; Kyselost: 5,8 g/l
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno má sytě žlutou barvu se zlatavými odlesky. Na vůni si představíme typický „Vlašák“ z Mikulovska. Je silně minerální s květinovými a medovými tóny. Na chuti je bohatý, extraktivní a komplexní. Pevné tělo, které
tvoří minerální, medové a lískooříškové tóny. Dlouhá perzistence je zajištěná nasládlým taninem pocházejícím ze dřeva a také lehkým zbytkovým cukrem dosaženým pečlivým blendováním.
Ryzlink rýnský ROBUST VINTAGE 22 a 23
(bílé)
ODRŮDA
Ryzlink rýnský ROBUST VINTAGE 22 a 23
ZRÁNÍ
Hrozny byly ručně sbírány a proběhla zde 24hodinová macerace na slupkách. Mošt kvasil a víno zrálo na dubových francouzských sudech. Zakvašení proběhlo metodou vlastního zákvasu. Zrání probíhalo po dobu 12 a 6 měsíců
na hrubých kalech a po celou dobu bez přídavku oxidu siřičitého. Víno obsahuje 66 % Ryzlinku rýnského 2022 a 33 % Ryzlinku rýnského 2023. Vytvořením tohoto blendu jsme dosáhli harmonie mezi nazrálostí způsobenou kaly a
sudem a svěžestí.
ANALÝZA
Alkohol: 12,5 %; Zbytkový cukr: 2,4 g/l; Kyselost: 6,0 g/l
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Sytě žlutá barva, kterou zajistila macerace hroznů a práce s kyslíkem v době maturace. Víno je na vůni příjemné s aromatem sušených meruněk, citrusových plodů, zejména citrónu a citrónové trávy. S tím dohromady hraje
krémový nádech, který připomíná zmrzlinu. Na chuti je toto víno velice plné a šťavnaté, díky své vyšší kyselině. To, co nalezneme ve vůni, je odrazem také chuťového profilu vína. Nejvýraznější jsou tóny přezrálých
meruněk a citrónu, které doplňuje krémovost.
Ryzlink vlašský AROMATICO 2023
(bílé)
ODRŮDA
Ryzlink vlašský AROMATICO 2023
ZRÁNÍ
Hrozny byly ručně sbírány a proběhla zde 24hodinová macerace na slupkách. Mošt kvasil a víno zrálo v nerezových nádržích. Zakvašení proběhlo metodou vlastního zákvasu. Zrání probíhalo po dobu 6 měsíců na jemných
kalech.
ANALÝZA
Alkohol: 13 %; Zbytkový cukr: 0,5 g/l; Kyselost: 5,7 g/l
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno je na vůni velice ovocné. Najdeme zde tóny zahradního ovoce v podobě angreštu, nebo také tropické ovoce v podobě kiwi. Na chuti víno odráží aromatický profil vína, který je rozšířen o typickou mineralitu a
medovost Vlášáku z Pálavy.
Ryzlink rýnský AROMATICO 2023
(bílé)
ODRŮDA
Ryzlink rýnský AROMATICO 2023
ZRÁNÍ
Hrozny byly ručně sbírány a proběhla zde 24hodinová macerace na slupkách. Mošt kvasil a víno zrálo v nerezových nadržích. Zakvašení proběhlo metodou vlastního zákvasu. Zrání probíhalo po dobu 6 měsíců na jemných
kalech.
ANALÝZA
Alkohol: 12 %; Zbytkový cukr: 1,9 g/l; Kyselost: 7,4 g/l
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno je svěží díky své odrůdově dané vyšší kyselině. Ve vůni rezonuje vysokou ovocitostí, která je zde zastoupena citrusovými plody a dále meruňkou. Chuť je příjemná silně minerální až se slaným nádechem.
Zweigeltrebe FRIZZANTE AROMATICO 2023
(bílé)
ODRŮDA
Zweigeltrebe FRIZZANTE AROMATICO 2023
ZRÁNÍ
Hrozny byly ručně sbírány a proběhla zde 30 hodinová macerace na slupkách k uvolnění barviva. Mošt kvasil a víno zrálo v nerezových nadržích. Zakvašení proběhlo metodou vlastního zákvasu. Zrání probíhalo po dobu 6
měsíců na jemných kalech. Je syceno kvasným oxidem uhličitým tzn. Oxidem uhličitým, který byl jímán při kvasu vína. Tento oxid uhličitý je mnohem jemnější a svým stylem perlení připomíná italské prosseca. Mimo hlavní
odrůdu Zweigetrebe zde byly přidány v malé míře odrůda Cabernet Sauvignon a Frankovka k dosažení harmonie.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno je silně ovocité. Jemné perlení dává vínu svěžest a otevírá ho na aromatice. Svou ovocitost propůjčuje zejména odrůda Zweigetrebe, díky které zde nalezneme aroma třešní, višní a malin. Chuťově jemné, svěží a
přesto plné víno.
Forcada
Forcada je rodinné vinařství, které se nachází v Rincón de Olivedo, malé vesnici na jihovýchodě autonomní oblasti La Rioja. Vinařství leží uprostřed biosférické rezervace, v oblasti, která je považována za privilegovanou
enklávu v pohoří Alcarama, kde vynikající půdní a klimatické podmínky přispívají k vynikajícímu zrání jejich prakticky ekologických hroznů.
Již v roce 1910 zdědil Marcos Forcada po svém otci několik vinic, které byly schopné přežít fyloxeru (škůdce mšička révokaz), a vysadil nové, které se zachovaly dodnes. Poté přestavěl staré vinařství a zahájil své vinařské
dobrodružství. Postupem času však začala stará budova chátrat, až zpustla. V roce 2001 se David Forcada s ohledem na to, že rekonstrukce byla téměř nemožná, rozhodl postavit nové vinařství. Nyní má vinařství moderní zázemí,
které zahrnuje nejnovější technologické vymoženosti a umožňuje zpracovat přibližně milion kilogramů hroznů.
“Tento prostor je vybaven francouzskými a americkými dubovými sudy a poskytuje našemu vínu optimální teplotu k dosažení jeho vynikající kvality. Rozsáhlé zkušenosti s pěstováním révy a vhodně provedená technologie jsou
klíčovými faktory pro získání dobře strukturovaných, elegantních vín.”
Sauvignon Blanc 2023 DOC Rioja
(bílé)
Sauvignon Blanc je bílé výstavní víno rodiny Forcada. K růstu a dozrávání potřebuje hodně energie, která umožní vyniknout jeho charakteru. Krátké zrání v dubových sudech charakterizuje toto víno. Elixír života, který jako by
ani sám nestárnul... Krásné a komplexní, přesto skvěle pitelné.
ODRŮDA
100 % Sauvignon Blanc
SKLIZEŇ
Ruční sběr. Hrozny se sbírají v noci, poté se odstopkují.
ZRÁNÍ
Macerace před kvašením v nerezové nádrži při teplotě 5 °C. Pneumatické lisování. Kvašení při 10 °C po dobu 20 dnů. Zraje 4 měsíce v nových sudech z amerického a francouzského dubu.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Žlutá barva s čistými jasnými narůžovělými tóny. Velmi intenzivní svěží ovocná vůně, která připomíná exotické ovoce, citrónovou kůru, ale i tóny kávy. V chuti spontánně osvěžující, zralý citron s hřejivou vanilkou v
pozadí.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Toto víno se skvěle kombinuje se sýry, lehce grilovaným nebo dušeným masem, mořskými plody, sushi.
Garnacha 2020 DOC Rioja
(červené)
Tato Garnacha z vinic starých 50 až 90 let se pěstuje na malebných kopcích pohoří Rioja v nadmořské výšce nejméně 800 metrů. Jedná se o jedinečné terroirové víno známé svou intenzivní červenou barvou. Je silné a komplexní,
ale zároveň skvěle pitelné.
SKLIZEŇ
Ruční sběr. Hrozny jsou odstopkovány.
ZRÁNÍ
Probíhá předfermentační macerace v nerezových tancích při teplotě 5 °C. Poté následuje kvašení při teplotě 25 °C po dobu 10 dnů a následná macerace se slupkami pro extrakci barvy po dobu 6 dnů.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno má intenzivní a jasnou třešňovou barvu s odstínem granátového jablka. Vůně je komplexní a dokonale vyvážená, vyznačuje se zralým ovocem, kakaem, kořením a dřevem. Chuť je silná, ale elegantní, můžete pocítit
například nazrálé červené ovoce, hořkou čokoládu nebo kořeněné tóny (hřebíček). Víno má krásnou a dlouhou dochuť.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné ke grilovanému červenému masu, například steaku ze svíčkové nebo jehněčímu, bohatému dušenému masu, dále k sýrovým pokrmům, jako jsou lasagne nebo rizoto s parmazánem. Hodí se ale také k dezertům, zejména s
hořkou čokoládou.
Crianza Ecológico DOC Rioja
(červené)
Crianza je označení pro vína z oblasti Rioja, která zrají alespoň 12 měsíců.
Vinice, ze které pochází Crianza Ecológico, je stará více než 65 let, nachází se v nadmořské výšce 600 až 800 m a je součástí biosférické rezervace.
ODRŮDA
80 % Tempranillo, 18 % Garnacha, 2 % Graciano
SKLIZEŇ
Ruční sběr. Hrozny jsou odstopkovány.
ZRÁNÍ
Probíhá předfermentační macerace v nerezových tancích při teplotě 5 °C. Poté následuje kvašení při teplotě 25 °C po dobu 10 dnů, dále probíhá macerace se slupkami pro extrakci barvy po dobu 6 dnů a 12 měsíců zraje v
nových sudech z amerického a francouzského dubu.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno má intenzivní rubínovou barvu s odstínem granátového jablka. Ve vůni osloví maliny, ostružiny, třešně a káva. V chuti je cítit kakao, balzamiko a červené kandované ovoce.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k pokrmům s vyšším obsahem tuku (masu, stařeným steakům), ale i k pastě, například s ragů z divočáka.
Santalba
Santalba, název vinařství, vznikl spojením křestního jména a příjmení jejího majitele a zakladatele: Santiago Ijalba. Se svými zkušenostmi nashromážděnými od roku 1964 při zpracovávání a šlechtění skvělých vín z Rioja se
Santiago Ijalba rozhodl zahájit svůj vlastní osobní projekt - vinařství Santalba. V jeho snaze ho podporují jeho děti, Robert a Laura Ijalba Pérez, kteří svoji vášeň k vínu podpořili i uznávaným mezinárodním vinařským
vzděláním a rozvíjí tak rodinnou tradici.
Ekologické pěstování hroznů, neustálý vývoj prostřednictvím výzkumu, inovace, udržitelnost a touha držet se těch nejpravdivějších vinařských zvyků z Riojy jsou tím, co charakterizuje a definuje vinařství Santalba:
“Poctivost, nejkvalitnější hrozny, zkušenosti, znalosti a vášeň, předávané z předchozích generací, nám umožňují nabízet našim klientům ta nejlepší vína.”
Que Vida Viura Natural 2023 DOC Rioja
(bílé)
Viura je původní odrůdou z oblasti Rioja. Viura Natural od Santalby je vyrobena metodou, při které jsou bílé hrozny vinifikovány a fermentovány, stejně jako ty červené, čímž je dosaženo oranžové barvy se zlatými odlesky a
velmi unikátním taninem. Tímto vínem vzdává vinařství hold prvním oranžovým vínům, které byly vyrobeny v Gruzii před více než 4500 lety.
V mnoha vesnicích po celé Rioja Alta je známý pozdrav „Que Vida“, který ztělesňuje podstatu venkovského života. Ve vinařství znamená „Que Vida“ návrat k jednoduchosti a představuje vína nedotčená zásahy.
SKLIZEŇ
Ruční sběr. V první polovině října. Částečné odstopkování. Bez lisování hroznů.
ZRÁNÍ
Lehké týdenní provzdušňování po dobu 4 měsíců v kontaktu se slupkami. Spontánní a kontrolovaná karbonická macerace, lehká filtrace.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Slámově žlutá barva s oranžovými odlesky. Komplexní vůně připomínající mandarinky, gdoule, citrusy, grep a peckoviny. V chuti je cítit příjemná kyselinka, která napomáhá svěžesti vína a příjemnému tříslu.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Toto víno se skvěle kombinuje s tapas, krevetami na česneku, mořskými plody, pokrmy s rýží, antipasti, kuřetem na kari, tikka masala nebo pad thai. Doporučená konzumace při 8 °C.
Que Vida Tempranillo Natural 2023 DOC Rioja
(červené)
K výrobě tohoto přírodního vína se používají ekologicky pěstované hrozny Tempranillo s biodynamickými postupy. Kritériem je nezasahování do hroznů pro získání nejčistšího výrazu hroznů. V tomto vzácném víně nejsou přidány
žádné siřičitany, je tedy vhodné i pro lidi s alergií.
V mnoha vesnicích po celé Rioja Alta je známý pozdrav „Que Vida“, který ztělesňuje podstatu venkovského života. Ve vinařství znamená „Que Vida“ návrat k jednoduchosti a představuje vína nedotčená zásahy.
SKLIZEŇ
Ruční sběr. První polovina října. Úplné odstopkování.
ZRÁNÍ
Lisování a spontánní karbonická macerace. Bez přídavku siřičitanů. Nefiltrované.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Má intenzivní rubínovou barvu. Čisté aroma zralých černých třešní, švestek, fialových květů a tymiánu. Chuť se vyznačuje výraznější tříslovinou, lahodnou kyselinkou, vysokou mineralitou a intenzivními tóny černého
ovoce.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné ke grilovanému masu, rizotu, hovězímu carpacciu s parmezánem, fazolím nebo luštěninám, čerstvé pastě, pečeným steakům, kořeněným jídlům, pizze, kuřeti na kari. Podává se při 16 °C.
Que Vida Maceracion Carbonica DOC Rioja
(červené)
Karbonická macerace je starobylá metoda výroby vína, při níž se používají nerozdrcené hrozny. Díky tomu vznikají vína s květinovou vůní, jsou svěží a mají intenzivní barvu. Víno je snadno pitelné a užijete si jej plnými
doušky.
V mnoha vesnicích po celé Rioja Alta je známý pozdrav „Que Vida", který ztělesňuje podstatu venkovského života. Ve vinařství znamená „Que Vida" návrat k jednoduchosti a představuje vína nedotčená zásahy.
ODRŮDA
90 % Tempranillo, 10 % Viura
SKLIZEŇ
Ruční sběr v první polovině října.
ZRÁNÍ
Spontánní karbonická macerace bez lisování hroznů. Filtrováno. Bez přídavku siřičitanů.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Má tmavě červenou barvu s fialovými odlesky. Ve vůni ucítíme květiny, maliny či tymián. Chuť je plná červeného ovoce, které exploduje v ústech a má přirozenou kyselinku.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné ke grilovaným pokrmům, pikantním pokrmům, rizotu, vepřovému masu, čerstvé pastě nebo třeba kuřeti na kari. Podává se při 16 °C.
ILURCE
Vinařství ILURCE bylo založeno v roce 1940 v Alfaro, v srdci východní oblasti Riojy.
Vinařství vede již čtvrtá generace vinařů a v rukou má skutečný poklad: více než pětačtyřicet hektarů výjimečných vinic starých odrůd, za které každý den děkují půdě.
“ILURCE jsou naše vína: vína, která vypovídají o půdě a vášni s ní spojené; vína vytvořená tak, aby zůstala v našich myšlenkách, aby zanechala trvalou vzpomínku na know-how rodiny, jejíž život se točí kolem vína.”
Pěstování vína se předkové rodiny Escudero věnují již od nepaměti, ale byl to Juan Escudero, pradědeček, který začal vyrábět víno v Grávalos kolem roku 1850. V roce 1940 koupil jejich dědeček Amador Escudero vinařství v
Alfaro. Jednalo se o rodinný dům, kde rodina žila a působili zde až do roku 2010, kdy se rozhodli přestěhovat do současného vinařství.
Amador Escudero Abad v roce 1994 vytvořil značku ILURCE a vína začala rodina uvádět na trh.
V roce 2010 začali působit v nově postaveném vinařství. V současné době vede vinařství již čtvrtá generace rodiny Escudero, snaží se uplatňovat nejnovější technologické vymoženosti, přičemž stále dodržují tradice, které jim
byly předány.
Tempranillo Blanco 2023 DOC Rioja
(bílé)
Tempranillo Blanco je vyrobené ze 100 % hroznů Tempranillo Blanco a je jedinečným projevem této odrůdy. Toto víno pochází ze dvou vinic nacházejících se v Alfaro, v různých nadmořských výškách, s jílovitohlinitými půdami
charakteristickými pro tuto oblast.
ODRŮDA
100 % Tempranillo Blanco
ZRÁNÍ
Přímé lisování hroznů, studená rakizace a kvašení při nízké teplotě (15 °C). Následné zrání na kvasničných kalech v betonových tancích po dobu 5 měsíců s pravidelným battonage.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Světle žlutozelená barva. Ve vůni intenzivní, je cítit vůně čerstvých květin, grapefruitu, ananasu a v pozadí chlebové kůry. V chuti můžete pocítit živou kyselinku, která zajišťuje svěží nástup, velmi dobře vyvážená
krémovou konzistencí.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné pro běžnou konzumaci. Podávat při teplotě 10 °C. Vhodné k sýrům, rybám, antipasti, tapas.
Ilurce Crianza DOC Rioja
(červené)
Crianza je označení pro vína z oblasti Rioja, která zrají alespoň 12 měsíců.
"Naším vínem Ilurce Crianza se snažíme ukázat terroir oblasti Alfaro. Díky tomu vzniká neobvykle odlišná a exotická Crianza s vysokým podílem odrůd Garnacha a Graciano, které jsou typické pro tuto oblast."
ODRŮDA
50% Tempranillo, 23% Garnacha, 27% Graciano
ZRÁNÍ
Toto víno zraje po dobu 12 měsíců v dubových sudech: 48 % v amerických a 52 % francouzských. Pouze 4,5 % sudů jsou nové.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno má středně intenzivní rubínově červenou barvu. Ve vůni je intenzivní, cítíme například červené ovoce, koření a balzamiko. V chuti je příjemně zakulacené se zřetelnými tóny zralého ovoce a koření.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné pro běžnou konzumaci. Podávat při teplotě 12 °C. Vhodné k dušenému masu, nákypům, uzeninám či uzeným sýrům.
Leza García
Leza García je malé rodinné vinařství v srdci Rioja Alta s vinicemi v údolí Najerilla a Sonsierra. Vinařství v současné době řídí bratři Luis Fernando, Juan Angel a Donato, kteří jsou již třetí generací. Vinařství vzniklo v
roce 1920, kdy Juan Leza Arenzana začal pěstovat hrozny ve svém rodném městě Uruñuela. Čtvrtou generaci rodiny Leza García dnes zatím zastupuje Sergio Leza, který působí jako manažer exportu.
Leza García obhospodařuje 135 ha vinic, které poskytují rozmanité podmínky pro pěstování hroznů, různorodé půdy a mikroklima v nadmořské výšce 500 až 700 metrů. Její vinice tvoří ze 70 % červené a z 30 % bílé hrozny.
“Naše vinice mají výsadní klimatické podmínky pro pěstování hroznů díky souběhu kontinentálního a středomořského klimatu se značnými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí.”
Výrobu vína má na starosti enologický veterán Rodrigo Inza. Bílá vína jsou svěží a řízná, červená jsou příjemně vyvážená, koncentrovaná a vyznačují se tradičním stylem.
Nube Tempranillo Blanco 2023 DOC Rioja
(bílé)
Nube Tempranillo Blanco je jedinečné bílé víno vyrobené ze vzácné odrůdy Tempranillo, která se pěstuje výhradně v oblasti Rioja. Vinice se nacházejí v oblasti Valpierre (Alto Najerilla), která je díky své vysoké nadmořské
výšce pro pěstování révy omezená. Hrozny Tempranillo Blanco se sklízejí v noci ve druhém zářijovém týdnu, aby se zachovala jejich čerstvost.
ODRŮDA
100 % Tempranillo Blanco
SKLIZEŇ
Sklizeň probíhá v noci ve druhém zářijovém týdnu.
ZRÁNÍ
Po sklizni se provádí předfermentační macerace za studena, aby se získala požadovaná aromata, následuje lehké lisování a kvašení čistého moštu v nerezových tancích.
ANALÝZA
Alkohol: 13,5 %; Kyselost: 5,4 g/l; Zbytkový cukr: 1,7 g/l.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Víno má jasně žlutou barvu se zelenkavými odlesky, je čisté a jasné. Vůně je intenzivní a komplexní, s tóny bílého ovoce, jako je hruška, a květinovými tóny. V chuti je víno dobře strukturované a vyvážené, s dobře
integrovanou kyselinkou. Závěr je kulatý a dlouhý, s příjemnou ovocnou dochutí.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Toto víno je ideální k aperitivům a skvěle se kombinuje s kořeněnými pokrmy, bílými masy, mořskými plody a rybami.
Nube Maturana Tinta 2022 DOC Rioja
(červené)
Hrozny Maturana Tinta pocházejí z vinic z údolí Najerilla s nadmořskou výškou 500 m. Maturana se nepěstuje nikde jinde na světě, což z ní činí velmi zajímavou odrůdu. Má malé kompaktní hrozny a drobné bobule.
ODRŮDA
100 % Maturana Tinta
SKLIZEŇ
Probíhá druhý týden v říjnu.
ZRÁNÍ
Hrozny jsou odstopkovány a jemně vymačkány, aby se plně využil jejich potenciál při alkoholovém a jablečno-mléčném kvašení, které probíhá v nerezových tancích při pravidelně kontrolované teplotě. Poté zraje ještě 3
měsíce ve smíšených amerických a francouzských sudech.
ANALÝZA
Alkohol: 14 %; Kyselost: 5,6 g/l; Zbytkový cukr: 1,7 g/l.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Vyniká sytě purpurově červenou barvou. Ve vůni se projevuje pepřem s balzamikovými a kořeněnými tóny. V chuti je víno kulaté a vyvážené, s výraznou kyselinkou a jemnou chutí s tóny černého ovoce. Střední perzistence.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k pečenému a grilovanému červenému masu, šunce, stejně jako k uzeným sýrům či tapas.
Graciano Crianza 2021 DOC Rioja
(červené)
Toto víno pochází z 15 let staré vinice "Los Celemines" odrůdy Graciano, která se nachází v údolí Najerilla v nadmořské výšce 490 metrů. Pěstuje se na chudé jílovito-železité půdě s významným zastoupením štěrku. Samotné víno
se vyznačuje vysokým obsahem kyselin, polyfenolických látek a jeho aroma je velmi výrazné, specifické, svou intenzitou převyšující ostatní odrůdy z Riojy.
SKLIZEŇ
Sklizeň se provádí první dva týdny v říjnu. Při sklizni se vybírají nejlepší hrozny ze starých vinic.
ZRÁNÍ
Macerace probíhá v malých tancích a zrání v nových sudech z amerického dubu po dobu 14 měsíců. Poté víno dále zraje v láhvi, dokud nedosáhne dokonalé rovnováhy chuti a vůně.
ANALÝZA
Alkohol: 14 %; Kyselost: 5,2 g/l; Zbytkový cukr: 1,9 g/l.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Zaujme intenzivním, mnohovrstevnatým buketem, v němž se snoubí vůně černých švestek s tóny tabáku a muškátového oříšku. Ve sklenici se objevuje v čiré, jasně třešňově červené barvě střední intenzity. V chuti se víno
vyznačuje vyváženou strukturou kyselin a kulatým, jemným závěrem s převažujícími kořenitými tóny. Čisté Graciano vykazuje komplexní strukturu s tmavým ovocem, kořením a jemnými tóny dřeva.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k dušenému a pečenému červenému masu, zvěřině a zralým sýrům.
Leza García Reserva DOC Rioja
(červené)
Elegantní červené víno vyrobené z hroznů z vybraných vinic odrůdy Tempranillo v nadmořské výšce 500 až 700 metrů v oblasti Rioja Alta.
ODRŮDA
90 % Tempranillo, 10 % Garnacha Tinta
SKLIZEŇ
Při sklizni se vybírají nejlepší hrozny.
ZRÁNÍ
Zrálo minimálně 24 měsíců v amerických a francouzských dubových sudech a poté následoval proces zrání v láhvi po dobu nejméně 12 měsíců.
CHARAKTEROVÉ A SENZORICKÉ VLASTNOSTI
Intenzivní červená barva. Vůně je komplexní a bohatá, můžete cítit nazrálé červené ovoce a nádech francouzského sudu. V chuti je cítit lesní ovoce, vanilka nebo koření.
DOPORUČENÍ SOMELIÉRA
Vhodné k pečenému červenému masu, steakům a zvěřině. Podávat při teplotě 14-16º C.